De twee software-reuzen Google en Facebook willen de hele wereld toegang tot het Internet geven. Hiermee bedoelen ze voornamelijk Afrikaanse landen waar het Internet niet voor iedereen toegankelijk is. Om dit doel te bereiken kiest Google voor ballonnen en Facebook voor een smartphone app. Een goed plan want 2 op de 3 mensen heeft geen Internettoegang. Dit is te wijten aan de kosten en problemen met het aanleggen van netwerken.
Google ballonnen
Door 30 Internet-ballonnen (Project Loon) in de stratosfeer te brengen wil Google een wereldwijd netwerk creëren die toegang tot het Internet verschaft. De Internet-ballonnen die op een hoogte van 20 kilometer zweven, maken verbinding met antennes op de aardoppervlakte. Hierdoor ontstaat er een verbinding tussen het netwerk in een land en de antennes. De ballonnen fungeren dus als een brug tussen een bestaand netwerk en de ontvanger in een Afrikaans land. Een soort 3G die maar liefst 40 kilometer bereik heeft.
De Facebook App
Via het initiatief Internet.org wil Facebook CEO Mark Zuckenberg de hele wereld van Internet voorzien. Voor Facebook is dit een lucratieve wens. Immers van de 7 miljard mensen zijn er maar 4,5 miljard met Internettoegang. Van deze 4,5 miljard mensen hebben er 1 miljard een Facebook-account. Via een app wil Zuckenberg iedereen met een smartphone toegang tot het Internet verschaffen. Samen met smartphones ontwikkelaars Samsung, Nokia en softwareontwikkelaar Opera wil Facebook dit plan realiseren.
Overal grip en controle op projecten
Voor Google en Facebook kan dit zeer winstgevend zijn. Meer aansluitingen op het Internet betekent een grotere afzet markt voor de diensten. Beide partijen kunnen meer omzet generen door meer advertenties te kunnen verkopen.
Maar ook voor softwareontwikkelaars die web based projectplanning software aanbieden kunnen hier van profiteren. Door via het Internet toegang tot risicomanagement softwareen vastgoedsoftware te geven beter worden beheerst. Voor projectmatig werkende bedrijven die wereldwijd opereren wordt het nu gemakkelijker om projecten te initiëren en te beheersen. Ze kunnen nu veilig via bijvoorbeeld Webservices snel en veilig toegang tot het bedrijfsnetwerk en applicaties krijgen. Het voordeel hiervan is dat de software overal toegankelijk is en er geen nieuwe lokale bedrijfsnetwerk aangelegd hoeft te worden. Met als resultaat een besparing van kosten en tijd.
Voor softwareontwikkelaars en projectorganisaties is het daarom goed nieuws. Zeker als je bedenkt dat projecten steeds grootschaliger en een internationaal karakter hebben.