coaching
Het volgen van een opleiding is altijd goed voor de eigen ontwikkeling. Tegenwoordig is het hebben van diploma of certificaat toch nog altijd de standaard in het werkveld. Zonder papieren in het specifieke werkveld kom je niet snel aan een baan. Daarom kun je allerlei verschillende opleidingen doen.
Wil je coaching gaan doen, volg dan een opleiding tot coach. Met een geschikte opleiding kun je met vertrouwen het vak in.

Coaching online of klassikaal

Vele opleidingsaanbieders hebben een opleiding of cursus tot coaching. Hierin leer je vaak theoretisch maar ook zeer praktisch hoe je het beste iemand kan coachen.
Coaching gaat om het adviseren van mensen bij een probleem op allerlei vlakken. De opleidingen bestaan op allerlei niveaus. Zo zijn er de mbo-opleidingen die jou de basis bijbrengen van coaching. Hierin leer je vele praktische vaardigheden zoals gespreksvaardigheden en de theorie achter coaching. Uiteraard bestaan deze cursussen ook op hbo en Universitair niveau.
Op deze niveaus heet de opleiding dan niet coaching maar bijvoorbeeld toegepaste psychologie of psychologie.

Sociaal werker in de maatschappij

Coaching is een kant van het vak. Een sociaal werker is eigenlijk ook een coach maar vooral ook iemand die jou praktisch kan helpen door middel van het aanbieden van bepaalde services en connecties met andere mensen. Een sociaal werker helpt jou vaak bij het vinden van hulp bij verschillende partijen die dan als geheel jouw dienstverlenend plan vormen.
Daarentegen kan een sociaal werken ook zeker iemand zijn die met jou in gesprek gaat en vanuit de kennis en ervaring die een sociaal werker heeft ook adviezen geeft. Deze opleidingen kunnen ook op de drie niveaus gegeven worden.

Toegepaste psychologie of psychologie

De achterliggende redenen waarom iemand coaching wil of nodig heeft liggen in de psychologie van de mens. Psychologie is de wetenschap van de geest en het brein. Deze mensen onderzoeken bijvoorbeeld de verbindingen die iemand maakt in het brein en het bijbehorende gedrag wat iemand laat zien. Door deze aspecten te onderzoeken kun je vanuit kennis beredeneren waarom iemand iets doet of zegt. Vervolgens kun je advies geven aan een behandelaar of een persoon zelf over hoe bepaalde problemen het beste opgelost moeten worden. Hier komt dus ook een stuk gespreksvaardigheden en coaching in voor.